Polietilen Nedir?

Polietilen Nedir?

Plastik üretimi endüstrisinde “PE” olarak bilinen, uzun adı “polietilen” olan termoplastik çeşidi; piyasada pek çok alanda kullanılan ve kullanım kolaylıkları fazlaca olan bir materyaldir. Bu ürünün yaratılma aşamasında etilen kullanılmakta ve bazı işlemlerden geçirilerek PE ortaya çıkartılmaktadır.

En bilinen özelliği suyu emme durumunun neredeyse sıfıra yakın olmasıdır. Bu özelliği sebebiyle de tekstil, gıda, kimya, petrol vb. sanayilerde oldukça kullanım kolaylığı sağlamakta ve firmalar tarafından ihtiyaç duyulan bir ürün haline dönüşmektedir.

 

Polietilen Levhanın Çeşitleri Nelerdir?


Bu levha türünün kendi içerisinde kimyasal ve fiziksel özellikleri baz alınarak farklılaştığı alanları bulunmaktadır. Ayrıştığı alanları özetlemek gerekirse;

 

HDPE : Yüksek yoğunluklu PE

 

MDPE : Orta yoğunluklu PE

 

LDPE : Düşük yoğunluklu PE

 

LLDPE : Lineer alçak yoğunluklu PE

 

UHMWPE : Ultra yoğun moleküler ağırlıklı PE denilen modellerden söz edilebilir.

 

PE Polietilen Levhanın Özellikleri Nelerdir?


PE levha, kimyasal olarak oldukça dayanıklı bir malzemedir.


En yaygın olarak suyu ve nemi emmeme özelliği ile bilinmektedir.


Oldukça kolay işlenebilir.


Bakteri üretecek bir içeriği bulunmaz.


Yoğunluğu oldukça azdır.


Kaynak edilebilme özelliği bulunur.


Ekonomik olarak oldukça uygun bir malzemedir.


Kimyevi maddelerle bir etkileşime girdiğinde insan sağlığına zarar vermeyecek dayanıklılıktadır.


Aşınmaya karşı güçlü bir içeriğe sahiptir.


PP ve PVC dediğimiz malzemelere nazaran daha yumuşaktır.


Sıcağa ve soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır; madde halini değiştirmez, koku salmaz.

 

Polietilen Malzemenin Kullanım Alanları


Kağıt Sanayi : Dayanıklılık, suya ve neme karşı emiciliğinin olmaması gibi özellikler PE levhayı kağıt sektöründe oldukça tercih edilebilir bir ürün haline getirmiştir. Vakum kasasına örtü olarak ya da hidrofolyo kasası malzemesi olarak kullanılabilmektedir.

 

Kimya Sanayi : Bu alandaki ekipmanların oluşturulması için kullanılabilmektedir. Kimyevi tanklar, pompa üretimi, vana üretimi, körük üretimi, atık su tesislerindeki materyaller, silindir üretimi gibi alanlarda polietilen malzeme kullanılmaktadır.

 

Medikal Sanayi : Vücut uzuvları olarak üretilen ortopedik ürünlerde hijyeniklik açısından tercih edilen PE malzeme, bununla birlikte sıcak uygulama karşısında daha kolay şekil alabilirliği yüzünden çokça kullanılmaktadır.

 

Maden Sanayi : Kömür vb. madenlerin üretilip işlendiği alanlarda fabrikaların kömür tozlarının havaya karışmasını engellemek için, aşınma plakasını meydana getirmek için veya ürünlerin taşındığı tankların kaplanmasında kullanılan ana malzemelerden biri olarak bilinir.

 

Gıda Sanayi : Polietilen malzeme, bakteri barındırmayan ve kolaylıkla temizlenebilen bir ürün olduğundan gıda sektöründe (et kesim alanları gibi) sıklıkla kullanılmaktadır.

 

Bunlar dışında en bilindik kullanım alanları elektronik parça sabitleyiciler, makinelerin parçaları, flanşlar, çocuklar için oluşturulan oyun alanları, hava ayırıcı ürünler, tekerlekler, makaralar, asit tankları, zincir kızakları, otomotiv fikstürleri, filtre plakaları ve mutfak tezgahları gibi malzemelerdir.

 

Polietilen Levhanın Kalınlık Aralığı


OKD Polimer tarafından üretilen polietilen levhalar; 2 – 120 mm kalınlık aralığında, 1000x2000 mm en boy ölçüsü ile sürekli olarak stoklarda yer almaktadır. Hazır olan ürünler dışında özel olarak ölçü istendiğinde de kısa sürede esnek üretim yöntemleri sayesinde siparişler hazırlanır.

 

Polietilen levhalar Natural (Beyaz), Siyah ve Yeşil olarak stoklarda bulunmaktadır.

 

(Özgül Ağırlığı: 0,98gr/cm3)