Kestamit Ağırlık Hesaplama

Kestamit Ağırlık Hesaplama

Bilindiği üzere mühendislik plastikleri içerisinde çok özel bir yere sahip olan kestamitin kullanım sahası ciddi bir genişlik kazanmıştır. Bu durum, tamamen kestamitin kendine özgü özellikleriyle açıklanabilir. Kestamit, ağırlıklı olarak polyamid veya PA6G gibi isimlerle de tanınır. Pirinç, bakır benzeri metallerin doğrudan yerine kullanılabilen ürün, fiyat/performans açısından oldukça caziptir. Metallere kıyasla kestamitlerin ağırlıkları oldukça düşük kalmaktadır. Bu tip ürünlerin özgül ağırlığı incelendiğinde 1.15 gr/cm³ gibi değerlerle karşılaşmak mümkün.

Dökümle oluşturulmasından kaynaklı olarak hem sert hem de sıkı bir ürün olmasına rağmen kestamitin hafif olduğunu ifade edebiliriz. Tüm bu yapısı, endüstride yaygın biçimde kullanılmaya başlanmasında etkilidir. Yüksek aşınmadaki performansı, metallere kıyasla daha iyi olan kestamit, gittikçe değişik sektörlerde karşılık bulmuştur.

Pek Çok Metalden Daha Hafif

Ağırlıklarıyla ciddi bir kullanım avantajı sunan kestamitin bir diğer ayrıcalığı ise bakım maliyetleridir. Bu konuda da metallerle kıyaslanmayacak düzeyde bir cazibeye sahiptir. Üstelik teknik niteliklerini artırmak adına farklı maddelerle karıştırmak da olasıdır. Günümüzde kestamiti özel ölçüler üzerinden üretebilmek olanaklıdır. Fakat yine de piyasada kabul gören standart ölçüler de söz konusudur. Boru, levha ya da çubuk formları için ayrı ayrı hesaplama yöntemlerinden ya da standart ölçü değerlerinden söz edebiliriz. Renk konusunda da standart özelliklere sahiptir ancak aynı şekilde talebe bağlı olarak da kişiselleştirmek mümkündür.

Hafifliğinin yanısıra ürünün sessiz şekilde çalışabilmesi de önemli tercih nedenleri arasında kabul görür. Örneğin sanayide aşınma plakalarında, karıştırıcı pervanelerinde ya da döner makine parçalarında hiç gürültü yapmadan çalışabilir. Kestamit çoğunlukla levha ve çubuk şeklinde tercih edilir. Kestamit ağırlık hesaplama süreçlerinde bunu bir kriter olarak değerlendirmekte fayda vardır. Kestamit ağırlığını analiz ederken hammaddeleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Bilindiği gibi bu özel ürünün ham maddesi caprolactam ya da kaprolaktamdır.

Ağırlık Hesaplama Kriterleri

Ağırlık hesaplama tablolarında karşımıza çıkan veriler ürün, ürünün tipi, ürünün eni, ürünün kalınlığı, ürünün çapı, ürünün iç çap ve boyu şeklindedir. Tüm bu alanların detaylı bir şekilde doldurulması durumunda çok daha sağlıklı bir şekilde kestamit ağırlık hesaplaması yapılabilir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere kestamit özgül ağırlığı 1.15-2 gr/cm³ aralığındadır. Örneğin pirinç gibi bir metal için bu değer 8.5 gr/cm³, kurşun için 11.3 gr/cm³ civarındadır.

Söz konusu kriterleri dikkatli bir şekilde girerek ağırlık hesaplama tablolarından yararlanabilirsiniz. Ortaya çıkan sonuçla beraber kestamitin diğer metallere kıyasla ne denli hafif olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Doğrudan bize ulaşarak kestamit ağırlık hesaplama noktasında daha somut bilgiler edinebilirsiniz.