Kestamit, çok sık tercih edilen bir mühendislik plastiğidir. Kendine has avantajları verimlilik ve performans açısından bu özel ürünleri cazip kılar. Piyasa özelinde polyamid ya da kestamit gibi farklı isimlerle de anılır. Kestamit levha, kestamit boru, kestamit kare ya da kestamit çubuk gibi türlerinden söz etmek mümkündür. Hem fiziksel hem de kimyasal özellikleri itibariyle fark yaratan kestamit, pek çok sanayi dalında yoğun şekilde kullanılır. Bunda niteliği kadar maliyetlerinin de cazip olmasının payı yadsınamaz. Bakır veya pirinç gibi metallerin kullanıldığı sektörlerde de bu metallerin bizzat yerine kullanılabilir. Bu durum polyamidin işlevselliğine apayrı bir boyut kazandırır.
Kestamit büyük ölçüde sarı renkli olsa da özel isteğe bağlı olarak farklı renklerde de üretim yapmak olasıdır. Metallerin pek çoğuna kıyasla kestamit fiyat açısından son derece idealdir. Mühendislik plastiği olmasına rağmen kestamidin döküm yolu ile üretildiğini söyleyebiliriz. Bu sebeple de bazı kaynaklarda doğrudan “döküm polyamid” şeklinde anılır. Kestamit ürünlerinin son dönemde özellikle de makine sektöründe önemli bir ağırlık kazandığını ifade etmek gerekir. Standart ya da özel ölçülerde kestamit üretimi problemsiz bir şekilde gerçekleşir. Özel kestamit türlerini oluşturmak adına son yıllarda bazı katkı maddelerinden de yararlanılır.
Kestamitin ekonomik ve faydalı bir ürün olduğunun anlaşılması, ona olan talebin de artmasına yol açmıştır. Şu anda polyamidin kullanım alanlarının oldukça genişlediğini net şekilde gözlemlemek mümkündür. Özellikle yüksek aşınmalara ya da olası darbelere karşı son derece dayanıklı olması, onun çok farklı sektörlerde rahatlıkla kullanılmasına neden olmuştur.
Endüstriyel sanayi, kestamit denilen özel ürünlerin temel düzeyde kullanıldığı alandır. Örneğin araçların yedek parça üretimlerinde, dişlilerde, kasnaklarda ya da çelik eksenli silindir üretim süreçlerinde polyamid ürününden yoğun şekilde faydalanılır. Kestamit borular ya da kestamit levhaların satışları ön plana çıkar. Polyamidin kullanım alalarına baktığımız zaman; makine, marine, medikal, gıda, uçak, savunma ve inşaat gibi dev alanları öncelikli olarak sıralayabiliriz.
Kestamitin endüstriyel alanlarda bu denli yoğun şekilde tercih edilmesinde maliyet farklarının etkisi elbette inkâr edilemez. Çok basit bir hesapla bile bronz ya da bakırla kestamit arasındaki büyük maliyet farkları kolayca tespit edilebilir. Bronz, kestamitten yedi kat fazla maliyetler içerir. Bakır beş, pirinç ise kestamitten yaklaşık olarak üç kat daha pahalıdır.
Metal parçalardan ziyade bu tip mühendislik plastiklerinin ön plana çıkmasında en önemli etkenlerden birisi de fiyatlardır. Bu durum bakım maliyetleri için de geçerlidir. Polyamid fiyatları genel anlamda kestamidin türüne bağlı olarak değişir. Polyamid türü dışında; ürün şekli (levha, boru vs.) özgül ağırlık gibi parametreler de fiyatı doğrudan etkiler