Kestamit Hammaddesi Nedir?

Kestamit Hammaddesi Nedir?

Kestamit, polyamid ve PA6G gibi isimlerle de bilinen bir mühendislik plastiğidir. Üstün özellikleri olması sebebi ile sanayide birçok alanda kullanılır. Bakır, alüminyum, pirinç gibi metallerin yerine kullanılabilmesi, kestamit malzemesinin en büyük özelliklerindendir. Kestamit bu metallere göre maliyeti düşük olduğundan öncelikli olarak tercih edilmektedir. Ayrıca metallere göre ağırlığı daha düşüktür.

 Dayanıklılığı ve metallere göre uzun ömürlü olması, yine aynı şekilde sanayi alanında tercih edilmesini sağlamıştır. Esas olarak dökümle oluşturulan sıkı ve sert bir polyamid türü olarak da bilinmektedir. Kestamit yüksek aşınmalara karşı dayanıklıdır. Metallere göre kestamitin yüksek aşınmadaki performansı çok daha iyidir. Son yıllarda birçok farklı sektörde kestamit kullanımı yaygınlaşmıştır.

Kestamit ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kestamit kimyasal, fiziksel veya elektriksel olarak yüksek performans sağlayan bir maddedir. Bu sebeple endüstriyel alanlarda tercih edilir. Ucuzluğu, hafifliği, sertliği ve dayanıklılığıyla metal maddelerin yerine tercih edilir. Kestamitin bakım maliyetleri de diğer metallere göre düşük olduğundan üretimde maliyetleri düşürdüğü bilinir. Kestamit yağlama gerektirmeyen bir üründür. Teknik özelliklerini geliştirip çeşitlendirmek adına başka maddelerle karıştırılabilir. Kestamiti özel ölçülerle veya standart şekilde üretmek mümkündür. Boru, çubuk veya levha biçimlerinde satışı vardır.

Kestamit sarı renkte üretimi yapılan bir maddedir ancak istenildiği takdirde farklı renklerde üretilmesi mümkündür. Renk değişimi, üretimde yapılacağı gibi bu malzemeler sonradan da boyanabilir. Genel olarak yapışmanın önüne geçen bir madde olmasıyla da bilinir. Su ile çalışılan işlerde de rahatlıkla kullanılır. Kestamitin tercih edilme nedenlerinden biri de sessiz bir biçimde çalışmasıdır. Endüstriyel sanayide makara, aşınma plakası, aşınma pabucu, karıştırıcı pervaneleri, yönlendirici profil, sıyırıcı, döner makine parçası, kramayer dişlisi gibi parçalarda gürültüsüz kullanılır.

Kestamitin Hammaddesi ve Özellikleri

Mühendislik plastiği olarak bilinen kestamitin sökülmesi ve takılması oldukça kolaydır. Döküm Polyamidi çeşidi olarak da bilinen kestamitin hammaddesi  Caprolactam veya Kaprolaktam şeklindedir. Kaprolaktam malzemesine katolizör gibi maddeler eklenir. Modül ağırlığı yükselmiş ve kristalleşmiş bir yapıdadır. Kestamitin kimyasal yapısı incelendiğinde çapraz moleküllerden oluştuğu görülür. Bu sayede de büyük oranda plastik görünümü kazanır.

Plastik görünümü olmasına karşın plastik türevi maddelere göre kestamit çok daha dayanıklıdır. Moleküler ağırlığı sebebi ile de su emilimi azdır. Yüksek ve düşük sıcaklıklara sahip bir maddedir. Kestamit oldukça yüksek bir yalıtım özelliğine sahiptir. Esnektir, direnci yüksek ve parlaktır. Kestamit birçok iklim koşulunda kullanılabilir.