Kestamit Nerelerde Kullanılır?

Kestamit Nerelerde Kullanılır?

Kestamit malzemesi, genel anlamda fark yaratan üstün fiziksel özellikleriyle pek çok sanayi kolunda aktif şekilde kullanılır. Öte yandan onu farklı kılan özellikleri kimyasal, elektriksel ve mekanik boyutlarda da görmek mümkündür. Bir anlamda mühendislik plastiği olarak tanımlanan kestamit, farklı isimlerle karşımıza çıkabilir. Bakırdan çeliğe, pirinçte alüminyuma kadar metallerin kullanılmış olduğu ortamlarda, söz konusu malzemeler önemli bir avantaj sağlar.

Kestamit Hakkında

Polyamidin bir türü olarak kabul edilen kestamit malzemesi, oldukça sert bir yapıya sahiptir. Dayanıklı olması, uzun vadede pek çok projede güven içinde kullanılmasını sağlar. Metallerin yerine rahatlıkla kullanılabilen bu özel ürünler, yüksek mekanik dayanıma sahiptir. Sadece mekanik değil aynı zamanda elektriksel ve kimyasal dayanım noktasında da oldukça sağlamdır. Kestamit, döküm yöntemi ile ortaya çıkarılan bir materyaldir. Bu nedenle de aşınma mukavemeti oldukça sağlamdır.

Kestamit kavramı zaman zaman döküm polyamid adıyla da arşımıza çıkmaktadır. Hatta bazı kaynaklarda döküm naylon ismi de uygun görülür. Tam anlamıyla bir fiyat performans ürünü olan kestamit, metallere kıyasla çok önemli ayrıcalıklara sahiptir. Uzun ömürlü ve dayanıklı olmasına rağmen maliyet açısından da oldukça uygundur. Kestamitin standart rengi sarı olarak kabul görür. Fakat yine de özel üretimlerden söz etmek mümkün olur. Döküm polyamidin en önemli özellikleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Yapışmayı engeller.
  • Takılması veya sökülmesi son derece pratiktir.
  • Darbelere karşı dayanıklıdır.
  • Korozyon söz konusu olmaz.
  • Aşınma dayanımı yüksektir.
  • Sulu ortamlarda bile performansı düşmez.
  • Sürtünme kat sayısı görece düşüktür.

Kullanım Alanları

Günümüzde kestamit malzemesinin pek çok alana yayıldığını görmekteyiz. Kasnaklar, yataklar ya da dişlilerde aktif şekilde kullanılan kestamitin aynı zamanda profillerde, manşonlarda ve rulolarda da aktif şekilde rol aldığını görüyoruz. İş makinalarının yedek parçalarında, kayar hareketli makinalarda, tonajlı yük makinalarında, önemli bir tamamlayıcı olarak işlev görür. Kestamit levha ve çubuk ölçüleri müşterilerin taleplerine göre özel olarak oluşturulabilir. Buna rağmen standart olarak kabul edilen değer 60 cm x120 cm şeklindedir. Kestamit çubuklar ise genel anlamda 50 cm uzunluğunda olur.

Kestamit malzemesi, döküm aracılığıyla üretilmektedir. Dayanıklılığın çok önemli ve belirleyici olduğu sektörlerde bu nedenle önceliklidir. Metallerle beraber sürtünme yoluyla çalıştığında bile olukça iyi bir aşınma dayanımı söz konusudur. Bu özelliğinden dolayı da çelik halat makaralarında çok sık bir şekilde tercih edilir. Öte yandan zincir kılavuzlarında ve teleferik makaralarında da tercih edilmektedir.