Son dönemde sanayinin pek çok kolunda öncelikli olarak tercih edilen kestamit malzemesi, popülerliğini koruyor. Özellikle uygun fiyatları ve yüksek dayanıklılığı sayesinde çok sık kullanılan kestamit, kimi zaman döküm polyamid olarak da lanse edilir. Esasen kestamit, polyamidin bir çeşididir. Nadire de olsa karşımıza döküm naylon ismi ile çıkabilmektedir.
Kestamit malzemesinin her şeyden önce üstün fiziksel ve kimyasal nitelikleri, onun tüm sanayi kollarında yer almasını sağlamıştır. Popüler bir mühendislik plastiği olan ürün, genel anlamda metallerin yerine kullanılmaktadır. Bu metaller arasında pirinç, alüminyum, bronz ya da çelik, en başta sıralanabilir. Pek çok ortamda söz konusu metallerin yerine kullanılarak önemli bir avantaj sağlar. Üstelik tüm bu saydığımız metallerden çok daha uygun maliyetlere sahiptir. Hafifliği ve uzun ömürlü oluşu sayesinde kestamit her daim talep gören bir malzeme haline gelmiştir.
Kestamitin yarattığı avantajlar sayesinde günümüzde çok farklı sektörlere yayıldığını görüyoruz. Yataklar, makaralar, profiller, rulolar ve dişlilerde kestamit malzemesinin kullanıldığını görmekteyiz. Öte yandan tonajlı yük makaraları, kızaklama parçalar ve iş makinalarının yedek parçalarında vs. kullanılır. Kestamit yüksek aşınma ve darbe dayanımının çok kilit rol oynadığı sektörlerde özellikle karşılık bulur. Genel olarak kullanım alanlarından bazılarını şu şekilde toparlamak mümkündür:
Kestamit malzemesinin kullanım alanları günümüzde daha da genişlik kazanmıştır. Bilhassa nemli alanlarda ya da sus temasının söz konusu olduğu bölgelerde kestamit malzemesinden yapılan yatakların tercih edildiği görülür. Kaygan bir materyal olması, bu tercihin en önemli nedenleri arasındadır.
Sağladığı mükemmel avantajları ile dikkat çeken kestamit malzemesi, yapı itibarıyla üst düzey fiziksel, kimyasal ya da mekanik niteliklere sahiptir. Standart rengi sarı olmasına rağmen taleplere bağlı olarak farklı renklerde de üretilmektedir. Aynı şekilde standart bir ölçüye sahip olsa da özel kesimler oluşturmak mümkündür. Bu nedenle de kestamit levha ya da kestamit çubuk ölçüleri değişebilmektedir. Kestamit malzemesinin en önemli özelliği dayanıklı olmasıdır.
Yüksek darbe dayanımı sayesinde uzun ömürlü şekilde kullanılan malzeme, aşınma dayanımı dışında takılıp sökülme pratikliğiyle de dikkat çekmektedir. Korozyona uğramayan kestamitin sulu ortamlarda bile iyi bir performans gösterebildiğini ve yapışmayı önlediğini hatırlatalım. Pek çok metala kıyasla çok daha makul bir fiyata ve verimliliğe sahiptir.