Kestamit Kaç Dereceye Dayanır?

Kestamit Kaç Dereceye Dayanır?

Kestamit ya da bir başka ifadeyle döküm polyamid için birçok özellikten söz edilebilir. Fakat sıcaklık dayanımı özelliğini kesinlikle ilk sıraya koymalıyız. Sıcaklık dayanımı son derece yüksek olan bu özel materyalin içerisinde termal stabilizatörler bulunur. Bu da ısıl yaşlanma adı verilen yaşlanma dayanımının önemli oranda artmasına neden olur.

Kestamitin 100 °C’nin üzerindeki sıcaklıklara kadar dayanıklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Özellikle de ısı dayanımı gerektiren önemli uygulamalarda daha sık tercih edilmesini sağlar. Bu çok özel sıcaklık dayanımının yanında kestamitin diğer teknik özellikleri de pek çok alanda güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamıştır.

Hangi Özellikleri Öne Çıkıyor?

Farklı renk ve boyutlarda üretilebilen kestamit, termal performansının yükselmesini sağlar. Bunda, içerdiği özel katkı malzemelerinin de payı yadsınamaz. Öte yandan UV dayanımı konusunda farklı özelliklere sahip ürünler üretmek de mümkündür. Kestamit denildiği zaman akla gelen bir diğer özellik de korozyona hiçbir şekilde uğramayıp yapışma gibi durumları önlemesidir. Kaydırma özellikleri de son derece başarılı olan döküm polyamidin takılması ya da sökülmesi oldukça basittir. Her kestamit türünün sıcaklık dayanımı konusunda benzer performanslara sahip olduğunu söylemek zordur. Bu nedenle ısı dayanımı noktasında sabit değerler aktarmak kolay değildir.

Döküm Polyamid Sıcaklık Dayanımı

Kestamit temel olarak döküm yöntemiyle üretilmiş olan bir polyamid türü olarak geçer. Adının pek çok kaynakta döküm polyamid olarak geçmesinin nedeni budur. Darbe ve sıcaklık dayanımı konusunda bu kadar başarılı olmasının bir nedeni de döküm yoluyla üretilmesidir. Bu durum diğer yandan çekme ve basma gibi özellikleri de olumlu yönde etkilemiştir. Düşük sürtünme katsayısına sahip olan malzeme, çoğu zaman nemin baskın olduğu bölgelerde pek tercih edilmemektedir. Daha çok su emme özellikleri bu durumu doğurmuştur.

Kestamit malzemesinin metallerle sürtünme yoluyla çalıştığında bile oldukça yoğun düzeyde aşınma dayanımına sahip olduğunu vurgulamak gerekir. Bir mühendislik plastiği olan kestamit, günümüzde çok daha geniş alanlarda ve farklı sektörlerde kendine yer bulmaya başlamış durumdadır. Özellikleri göz önüne alındığında kestamitin ya da bir başka deyişle döküm polyamidin elektriksel, fiziksel ve kimyasal niteliklerinin üst düzeyde olduğunu söylemek mümkündür.

Kısa Süreli Maksimum Çalışma Sıcaklıkları Daha da Yüksek

Bilindiği üzere kestamit günümüzde endüstrinin farklı alanlarında bronzdan demire, pirinçten alüminyuma kadar birçok farklı metalin yerine kullanılabilmektedir. Sıcaklık dayanımı noktasında, yukarıda da vurguladığımız üzere kestamitin türü ve kullanım alanı önemli bir faktör olarak ele alınmalıdır. Ayrıca kısa ve uzun süreli çalışma sıcaklığı da dayanıklılık noktasında bir ölçü olabilir. Örneğin kısa süreli maksimum çalışma sıcaklıkları, görece daha yüksek olabilmektedir.