Döküm Polyamid Nasıl Yapılır?

Döküm Polyamid Nasıl Yapılır?

Döküm polyamid esasen kestamitin bir diğer adıdır. Piyasada kimi zaman bu isimle de bilinen ürün, dayanıklı ve uygun maliyetli bir mühendislik plastiğidir. Endüstrinin pek çok kolunda kullanılan döküm polyamidin ham maddesine baktığımızda “Kaprolaktam” adlı malzeme ile karşılaşıyoruz. Döküm polyamidin bu denli sağlam ve dayanıklı olmasının en önemli nedenlerinden biri de malzeme içeriğidir. Bu ham madde, reçine boya ya da deri gibi alanların üretim aşamasında kullanılır.

Döküm Polyamid Özellikleri

Döküm polyamidden söz ederken aslında pek çok özelliğe vurgu yapmak mümkündür. Bu özelliklerin en başında hiç şüphesiz ki sert ve dayanıklı olması gelir. Kestamit, elektriksel/mekanik/fiziksel dayanım açısından güven verir. Döküm polyamid nasıl yapılır ya da nasıl üretilir gibi sorulara karşı yanıt verirken kestamit döküm yöntemine vurgu yapmakta fayda vardır. Adından da anlaşılacağı üzere döküm polyamid, tümüyle döküm yöntemi ile üretilmektedir. Kestamit ya da bir başka deyişle döküm polyamid, yüksek aşınma mukavemetine sahiptir.

En zorlu koşullarda bile bu mukavemeti gösterebilmesi, kestamitin bu denli tercih edilmesinde etkilidir. Hem darbeler hem de yük karşısında her daim önemli bir direnç gösterebilmektedir. Endüstri özelinde incelediğimizde döküm polyamidin genel olarak yataklarda, dişlilerde, makara yapımlarında, kasnaklarda sorunsuz bir şekilde kullanıldığını görüyoruz. Kullanım alanlarına ilişkin örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür. Kestamitin ayrıcalıkları tanındıkça daha geniş sektörler tarafından kullanılmaktadır.

Döküm Polyamid Üretim Süreci

Çekme ve basma dayanımı karşısında dayanıklı ürünler olarak bilinen kestamit, düşük sürtünme katsayısı ile dikkat çeker. Bugün döküm polyamidin bronz, pirinç ya da demir gibi metallerin yerine kullanıldığını ve bu metallere kıyasla çok daha avantajlı olduklarını söyleyebiliriz. Standart olarak rengi sarı olsa da özel taleplere göre farklı renklerde ve hatta ölçülerde de üretilebilmektedir. Bu tür özel talepler dışında farklı döküm polyamid türleri de maliyetler üzerinde etkili olabilmektedir. Kestamit levha ya da kestamit çubuk gibi türleri bu kapsamda örnekleyebiliriz.

Döküm polyamidin üretim aşamasında kontrollü bir biçimde kimyasal reaksiyon neticesinde kaprolaktam adlı madde polimerize edilmektedir. İstenilen özellikleri edinmek adına da söz konusu maddeye bazı katkı maddeleri dahil edilir. Örneğin yağ ya da termal stabilizatörler, bu katkı maddelerinden bazılarıdır. İsteğe göre içi dolu ya da içi boş şekilde kestamit çubuk üretimi yapılabilmektedir.

Sertliğini malzeme yapısına ve ham madde kalitesine borçlu olan döküm polyamid, kolay işlenebilen bir yapıdadır. Yağsız ve sessiz bir biçimde çalışması, onu özel kılan noktalardan birisidir. Döküm polyamidin üretim aşamaları ve özellikleri hakkında daha detaylı bilgi almak adına bizimle iletişim kurabilirsiniz.